adjektivsteorin.blogg.se

Lite tjafs, snack och allmänna funderingar om mammalivet

Tankar om jämställdhet, hen och en bättre framtid

Kategori: Allmänt

Som den otroligt stolta feministen jag är förespråkar jag givetvis och såklart ordet "hen" helhjärtat! Dess existens får mig att återfå lite av hoppet för mänskligheten, för hur underbart låter det inte med en värld där alla ser varandra för vad de är: personer, individer, och inte för män, kvinnor, flickor eller pojkar? Det är ju faktiskt det som är hela meningen med ordet, att använda det i situationer där man inte vet könet på en person eller där det helt enkelt inte spelar någon som helst roll. Det är ju det så otroligt många har missuppfattat, precis som med hela grejen med feminism, att hen inte handlar om att försöka sudda ut könen, utan de förutfattade meningarna som finns om dem. Alla har lika värde, alla är bra som de är. Om någon är duktig eller mindre bra på något har inget som helst att göra med en persons kön, utan hens kunskaper och förutsättningar. 
Min förhoppning är att kunna erbjuda min son en värld där allt är möjligt, oavsett kön, sexuell läggning, ursprung eller hudfärg. En värld där han ska kunna klä sig i rosa, glitter, kostym, klänning, eller vad han nu känner för, utan att någon ska tycka att det är något att titta snett på honom för eller säga elaka saker åt honom på grund av att han tycker något eller gillar en pryl som är "avsedd för tjejer". För hur kan en grej egentligen vara det? Avsedd för ett speciellt kön? Jag har svårt att tro att en kille leker bättre med en bil än en tjej gör. Och om han av någon otrolig anledning (hur kan man egentligen bestämma vem som leker "bäst"?) skulle göra det är det ju knappast på grund av att han har en snopp och hon en snippa. Det enda som skiljer könen åt är anatomin. Inte något som är särskilt svåröverkomligt, med andra ord.
 
För att våra barn ska kunna växa upp i den här världen som vi drömmer om, där saker som jämställdhet är något som vi finner så självklart, måste vi kämpa för det. Det är vi vuxna som är deras föredömen, vi som sätter gränserna för vad som är möjligt och lär dem hur de ska behandla sina medmänniskor. "Be the change you wish to see". Ett citat som är så vist och sant att det knappast behöver någon närmare förklaring. Lev livet som du vill att det ska vara. 
Rosa eller klänning, ska kläderna få bestämma könet?

Kommentarer

  • Ida säger:

    Intressant inlägg :)
    Det finns en bok som försöker bena i varför just rosa är så laddat och vilken betydelse färgen har, bland annat för småbarnsföräldrar: 'Rosa den farliga färgen'. Läs den!

    Svar: Åh vad bra! Tack Ida :)
    Elin

    2014-02-21 | 09:34:04
  • Ämah säger:

    Du är så klok min fina Felon! <3

    Svar: Gulle Ämah <3
    Elin

    2014-02-21 | 16:30:19

Kommentera inlägget här: